Å investere i aksjer betyr å kjøpe eierandeler i et offentlig selskap. Disse små aksjene er kjent som selskapets aksjer, og ved å investere i den aksjen håper du at selskapet vokser og presterer godt over tid.

En av de beste måtene for nybegynnere å lære å investere i aksjer er å sette penger på en nettbasert investeringskonto, som deretter kan brukes til å investere i aksjer eller aksjefond.

Med mange meglerkontoer kan du begynne å investere for prisen av en enkelt aksje. Noen meglere tilbyr også papirhandel, som lar deg lære hvordan du kjøper og selger med aksjemarkedssimulatorer før du investerer ekte penger.

Hvordan investere i aksjer i fire trinn

  1. Bestem deg for hvordan du vil investere i aksjemarkedet

Det er flere måter å nærme seg aksjeinvestering på. Det er viktig at du tenker over hvordan du ønsker å investere og hva slags investor du ønsker å bli. Kanskje tenker du at du kan gjøre alt på egenhånd, eller kanskje synes du det høres litt skummelt ut. Da kan det være en god ide å be om hjelpe til å investere pengene dine, slik at du ikke må ta alle avgjørelsene på egenhånd.

  1. Velg en investeringskonto

Når du har en preferanse i tankene, er du klar til å lage deg en investeringskonto. For de praktiske typene betyr dette vanligvis for eksempel en aksjesparekonto. For de som ønsker litt hjelp, er det et fornuftig alternativ å åpne en konto gjennom ved hjelp av en rådgiver. Det vil ofte koste litt mer, men det er verdt det dersom du er usikker på å investere på egenhånd. Den kan også være en god ide å bruke en rentekalkulator, for på samme måte som du har renter på et lån så er det også renter på investeringskontoen din.

  1. Sett et budsjett for din aksjemarkedsinvestering

Nye investorer har ofte to spørsmål i dette trinnet av prosessen: Hvor mye penger trenger jeg for å begynne å investere i aksjer? Hvor mye penger du trenger for å kjøpe en individuell aksje avhenger av hvor dyre aksjene er. Det er derfor lurt å starte med å lage et budsjett over hvor mye du har muligheten til å bruke.

  1. Fokuser på langsiktig investering

Aksjemarkedsinvesteringer har vist seg å være en av de beste måtene å vokse langsiktig formue. Over flere tiår er gjennomsnittlig aksjemarkedsavkastning om lag 10 % per år. Husk imidlertid at det bare er et gjennomsnitt over hele markedet – noen år vil gå opp, noen ned og individuelle aksjer vil variere i avkastning.