Hvordan sjekker jeg kredittscore og hva er det?

Capitis:Hjem»Gjeld»Hvordan sjekker jeg kredittscore og hva er det?

Hvordan sjekker jeg kredittscore og hva er det?

Capitis:Hjem»Gjeld»Hvordan sjekker jeg kredittscore og hva er det?
Hvordan sjekker jeg kredittscore og hva er det?2022-01-12T09:28:00+01:00

Kredittscoren er et tal som legger et sted mellom 1 – 100 og har noe å si i forhold til om du kan låne penger, hvilken rente du kan låne penger til samt andre økonomiske fordeler.

1 er den dårligste kredittscoren du kan ha og 100 er den beste.

Enkelte kredittvurderingsfirmaer, dog ikke så ofte i Norge, benytter en skala fra 1 – 1000. Dette er for å få en mere nøyaktig kredittscore. I denne artikkel forholder vi oss til kredittscore-skalaen 1 – 100 da det er den mest vanlige i Norge.

Jo høyere kredittscore, jo mer sannsynlig er det at du kan få lån og samtidig med attraktive renter.

Jo lavere kredittscore, jo mindre sannsynlig er det at du kan få lån og når du kan vil rentene ikke være like bra som de med høy kredittscore.

Kredittscoren har altså også noe å si om sjansen for å få godkjent en lånesøknad hos et finansinstitutt.

Finansinstitutter innafor lån, som banker og forbrukslånsgivere sjekker kredittscoren din når du sender dem en søknad om lån, dette kalles også en kredittvurdering og har til formål å finne ut om du er kredittverdig.

Kredittverdighet er viktig om du ønsker å kjøpe bolig eller låne penger til forbruk eller annet og det er derfor lurt å sjekke om du er kredittverdig ved å sjekke din kredittscore.

Defero

Kredittsjekk deg selv gratis

Se dataene banker, forsikringsselskaper og fler, bruker til å bedømme sine kunder.

226.337 nordmenn har allerede brukt Defero

Besøk nettsiden

Alle våre gjeldsguider

Alle våre gjeldsguider

Nedenfor kan du se listen over gjeldsguider vi har utarbeidet – Du kan også lese mer på denne siden for å lese mer om den aktuelle gjeldsguide du befinner deg på.

Kredittsjekk deg selv gratis

Kredittscore en poengsum som forteller hvor god du er til å betale og hvor stor sannsynligheten er for at du skal klare å betale avdragene samtidig som du klarer deg økonomisk bra i hverdagslivet ellers. Har du f.eks. mye lån og lite inntekt, får du en lav score.

Defero

Kredittsjekk deg selv gratis

Din kredittscore er mer enn bare et tall. Kredittscoren din er essensiell for å få de betingelsene og mulighetene DU har rett på. Defero bruker deretter denne dataen for å hjelpe sine medlemmer å oppnå de beste betingelsene mulig, på et bredt spekter av tjenester og produkter, som lån, forsikring, strøm, reise, bil osv.

 • Få din kredittscore og full innsikt i egen data
 • Bonuspoeng på alle kjøp – også lånene dine!
 • Unike tilbud basert på din data

Hvordan sjekke kredittverdighet

Når du blir medlem av Defero, gir du ditt samtykke til at vi kan kjøpe dine kredittopplysninger fra Experian, slik at du gratis får innsikt i din egen informasjon. Defero lagrer deretter denne informasjonen i en database, og krypterer den. Defero krypterer dataen din slik at denne blir uleselig for andre enn vårt datasystem. Dette gjør at din data er trygg, selvom vi – mot formodning, skulle bli utsatt for et hackerangrep.

Defero er gratis og gir deg:

 • Kredittsjekk deg selv med kredittscore
 • Se eventuelle betalingsanmerkninger
 • Budsjett – få bedre personlig økonomi
 • Se dine beste renter – lånekalkulatorer
Besøk nettsiden

Hvordan øke kredittscore?

Det er mange tiltak du kan gjøre for å få en bedre kredittscore, avhengig av hvor lav den er. Det første sted å starte er å ta en gratis kredittsjekk av deg selv for å finne ut hva din kredittscore er og hvorfor den er dette.

Her får du 4 essensielle tiltak for bedre kredittscore:

 1. Fjern betalingsanmerkninger på deg

Hvis du har betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker på navnet ditt, vil dette påvirke din kredittscore i en negativ retning, du vil altså få en lavere score grunnet dette. Første tiltak vil da være å få disse fjernet ved å betale de pengene du skylder eller på annen vis få disse sakene ut av verden.

 1. Betalt gjelden din og unngå dyre lån

Forbrukslån er sjeldent bra, de har høye renter og tar langt tid å betale ned og i tillegg til dette er de også ganske dyre. Det samme gjelder for kredittkort – det beste for kredittscoren din er at du ikke har noen aktive lån som ikke har sikkerhet som eksempelvis bolig. Det neste tiltak for en bedre kredittscore er da å nedbetale alle lånene dine, start med de lån med den høyeste rente.

 1. Skaff eller øk fast inntekt

Har du ikke et arbeide og dokumentasjon på fast inntekt eller har du en lav inntekt, da vil dette også påvirke kredittscoren din negativt. Hvis du ikke har en jobb, da kan du forbedre kredittscoren din ved å få deg en. Har du allerede en jobb, da kan du prøve deg med lønnsforhandling slik du får mer i fast inntekt (lønn) og dermed vil din kredittscore bli bedre.

 1. Penger i banken

Har du penger stående i banken eller andre steder som du kan dokumentere er dine og sikret, da vil dette ses på som en veldig positiv ting i forhold til din kredittscore, dette beviser nemlig at du klare å legge penger til side og for en långiver kan dette sende et signal om at du kan tilbakebetaling et lån du opptar hos dem. Samtidig kan penger i banken være en buffer for deg i tøffe økonomiske situasjoner.

Besøk nettsiden

Ofte stilte spørsmål

Hvor kan jeg sjekke kredittverdighet?2021-07-21T15:23:20+02:00

Det er mange måter å få bedre kredittverdighet, først og fermest er det viktig å fjerne betalingsanmerkninger og pågående gjeld (start med de dyreste).

Har du ikke noen betalingsanmerkninger kan du gjøre ting som å øke inntekten din eller begynne å spare penger i banken. Dette er begge elementer som gjør at du er mer attraktiv for långivere og banker.

Hvordan få bedre kredittverdighet?2021-07-21T15:21:43+02:00

Det finnes mange tjenester som tilbyr å sende deg kredittverdigheten din, men i Norge er det på nuværende tidspunkt kun en tjeneste som tilbyr dette gratis og det er Defero. Om du vil ha kredittverdigheten din annet sted må du betale for dette, det koster typisk 49 kroner.

Kan jeg få lån uten kredittverdighet?2021-07-21T15:20:13+02:00

Du kan ikke få lån uten det blir fortatt en kredittvurdering og en sjekk av din score. Du kan manuelt blokkerer at bedrifter, banker og finansielle tjenester kan sjekke kredittverdigheten din, men på samme tid mister du muligheten for å oppta lån og kreditt, da en kredittvurdering ikke vil være mulig.

Hvordan sjekke kredittverdighet?2021-07-21T15:18:38+02:00

Det enkleste (og billigste) måten å sjekke sin kredittverdighet på er ved å benytte gratis-tjenesten Defero hvor du kan finne kredittscoren din i samarbeid med CreditSafe og dermed se din kredittverdighet.

Hva betyr kredittscore?2021-07-17T11:44:37+02:00

Kredittscore er en skala som går fra 1 – 100 (noen tilfeller 1 – 1000) og har noe å si om din kredittverdighet. Har du en lav kredittscore vil det være vanskelig å få lån og andre finansielle ytelser.

Hvis du har en høy kredittscore vil det være enklere å få lån og andre finansielle ytelser og samtidig få enda bedre vilkår enn de som har en lav kredittscore.

Hvordan sjekke kredittscore?2021-07-17T11:21:19+02:00

For å sjekke kredittscoren din må du finne et kredittvurderingsfirma som kan lage en kredittvurdering av deg og dermed gi deg din kredittscore.

Defero er en gratis tjeneste som mer en 133.000 nordmenn har brukt til å sjekke kredittscoren sin, helt gratis.

Hvordan øke kredittscore?2021-07-17T11:19:49+02:00

Det finnes mange måter å øke kredittscoren sin, du kan eksempelvis ta en bedre utdanning eller flytte til et annet sted geografisk.

Dette er noen vanskelige tiltak, du kan også sjekke din kredittscore og fjerne eventuelle betalingsanmerkninger og inkassosaker på navnet ditt, betale ned gjelden din hvis du har noen, skaffe deg fast inntekt eller øke din eksisterende faste inntekt og til slutt kan du begynne å spare egen kapital.

Hvorfor kredittsjekk seg selv og hvordan?

En kredittsjekk av deg selv er din måte å finne ut av hvilken informasjon banken og andre finansielle institutter mottar når de foretar en kredittvurdering av deg.

En kredittvurdering av deg har mye å si i forhold til dine muligheter for lån og andre finansielle services som eksempelvis forsikring. Det er altså viktig å ha styr på kredittscoren sin og den informasjonen som er tilgjengelig for andre foretak.

Alle norske banker er lovpålagt å foreta en kredittvurdering og en kredittsjekk av mulige låntakere (personer som søker lån hos dem). Det vil si, når du sender en lånesøknad eller forespørsel til banken eller et annet finansielt institutt, da vil det bli foretatt en kredittvurdering med din kredittscore.

Mange nordmenn har aldri foretatt en kredittsjekk av seg selv og vet ikke hva kredittscoren sin er, dette er ikke veldig lurt – for som alle systemer, da kan det finnes feil og som alle mennesker, da kan man ha glemt noe. I verste fall kan du ha betalingsanmerkninger som du ikke engang kjenner til, men som påvirker dine økonomiske muligheter.

Hvordan foreta en kredittsjekk?

For å sjekke kredittscoren din må du finne et kredittvurderingsfirma som kan lage en kredittvurdering av deg og dermed gi deg din kredittscore.

Defero er en gratis tjeneste som mer en 133.000 nordmenn har brukt til å sjekke kredittscoren sin, helt gratis.

Du kan lese mere om kredittvurderingsfirmaet Defero nedenfor.

Hva er kredittscore?

Kredittsjekk er i utgangspunktet ett fantastisk verktøy for bedrifter som skal selge på kreditt. Det gir en veldig god oversikt over hvem som kan håndtere kreditt. Derfor er det veldig viktig å holde denne scoren relativ høy.

Under skal vi forklare hvilke faktorer som er utslagsgivende på kredittscoren din og hva du kan gjøre for å påvirke denne.

Kredittscore en poengsum som forteller hvor god du er til å betale og hvor stor sannsynligheten er for at du skal klare å betale avdragene samtidig som du klarer deg økonomisk bra i hverdagslivet ellers. Har du f.eks. mye lån og lite inntekt, får du en lav score.

Hva betyr min kredittscore?

Kredittscoren kan deles opp i 5 ulike kategorier. Avhengig av hvilken kategori du faller under, vil du ha enten en rekke fordeler eller ulemper når du trenger finansielle ytelser som lån eller forsikring.

(73 – 100) Veldig lav risiko

Veldig bra kredittscore og attraktiv for finansinstitutter.

(55 – 73) Lav risiko

Ganske bra kredittscore og attraktiv for finansinstitutter, muligvis litt høyere rente på lån.

(44 – 55) Medium risiko

Noenlunde kredittscore, men finansinstitutter gjør mest sannsynlig en manuell vurdering og kontroll av søknader.

(31 – 44) Høy risiko

Dårlig kredittscore, men finansinstitutter vil muligvis godkjenne søknader etter en grundig vurdering og kontroll av søknad.

(1 – 31) Veldig høy risiko

Veldig dårlig kredittscore, avslag anbefales.

Som visst ovenfor kan du se at en høy kredittscore er bra å ha og en lav kredittscore kan stå i veien for flere økonomiske muligheter som eksempelvis lån. Det er derfor viktig du sjekker kredittscoren din og utbedre de ting som du kan, det skjer i noen tilfeller at det er feil og mangler på dine informasjoner og dette kan du se og rette ved å sjekke deg selv.

Hvordan beregnes kredittscore i Norge?

Det er forskjellig fra kredittvurderingsfirma til kredittvurderingsfirma hvor de nøyaktig beregner kredittscoren din, men det er enkelte faktorer som er felles hos alle og de er:

 • Din alder
 • Din bopel
 • Utdannelse
 • Skattelister
 • Fast inntekt
 • Gjeld

Dette og mange flere er altså faktorer som alle kredittvurderingsfirmaer benytter, men det kan også være enkelte faktorer i tillegg som de har lagt til for å skille seg ut og få en mere nøyaktig kredittscore av deg.

Sjekker du kredittscoren din hos flere forskjellige kredittvurderingsfirmaer, vil du da muligvis få forskjellige kredittscorer, men de vil med mest sannsynlighet være veldig nære, så du trenger ikke å gjøre dette.

Jeg har fått brev fra Bisnode Norge

Dette skjer når noen sjekker kredittscoren din

De fleste av oss har mottatt et brev fra Bisnode Norge som vi ikke hadde forventet, men det er heldigvis en helt naturlig årsak til dette.

Bisnode Norge er på mange måter det samme som Defero, nemlig et sted hvor man kan sjekke kredittscoren sin. Bisnode Norge er et foretak som hjelper finansielle institutter og andre foretak med å kredittvurdere privatpersoner i Norge.

I henhold til lovgivning, da må enhver privatperson som får foretatt en kredittsjekk av et finansielt institutt eller et foretak, bli underrettet om dette og det er derfor du mottar et brev fra Bisnode Norge.

Det kan være du har sendt en lånesøknad til en långiver eller bank. Det kan også være du har kjøpt noe på avbetaling hos Elkjøp eller lignende butikker som tilbyr denne service, her vil en automatisk kredittvurdering skje og du mottar derfor brev fra Bisnode Norge.

På mange måter er det en god service og litt behagelig å vite at man får beskjed hver gang noen kredittsjekker en og hvem som har utført denne kredittsjekken.

Du behøver derfor ikke å stresse over et brev fra Bisnode Norge, da det utelukkende er til informasjon og du skal hverken betale eller foreta deg noe, men selvfølgelig læse brevet og hvem som har utført kredittsjekk- og vurdering av deg.

Konklusjon

Har du ikke sjekket gjelden din, da vil jeg på det kraftigste anbefale deg å gjøre det, du kan gjøre dette 100% gratis hos Defero og du har derfor ikke noe å tape på å gjøre dette. Med betalingsanmerkninger eller gjeld kan det være vanskelig å få mobilabonnement dersom kredittverdigheten er lav.

Betalingsanmerkninger og inkassosaker er dyre greier og du er mye bedre tjent ved å ha kjennskap til din kredittvurdering- og score, fremfor å ignorere dette. Det kan koste deg dyrt i rente og inkassoutgifter ikke å ta tak i de sakene som står på navnet ditt.

Husk på at du kan sjekke kredittverdighet og score på alltid.

Go to Top